Historie

Historie

NPM 2023 in Nijmegen

Rota Carolina wint de NPM 2023! De NPM is gewonnen door zowel het pleitteam als het rechtbankteam van Rota Carolina.

NPM 2020/2021/2022 in Rotterdam

De editie van 2020 van de NPM is als gevolg van de coronamaatregelen verplaatst naar 2022.

NPM 2019 in Amsterdam

In 2019 is de NPM gewonnen door het pleitteam van D.J. Veegens. Het winnende rechtbankteam was dit jaar het team van Diephuis.

v.l.n.r.: Bas Rijnbeek, Manouk Nagtegaal, Mikel Remmerswaal, Davey Herfst, Jamie van Dam, Cigdem Ozcan, Jurgen Morgenstond, Eva Kooreman

v.l.n.r.: Jarieke Timmerman, Frank Barneveld, Marlinde Klein Ganseij

NPM 2014-2018

De volgende edities van de NPM zijn gehouden in:

  • 2014: Tilburg
  • 2015: Nijmegen
  • 2016: Nijmegen
  • 2017: Groningen
  • 2018: Groningen

NPM 2013 in Maastricht

DiCiT wint de NPM 2013! De prijs voor het beste rechtbankteam ging naar Sirius.

npm2013_aXz4uCw v.l.n.r.: Terrence Dom (voorzitter NPM Commissie 2013), mr. J.W. de Groot (namens hoofdsponsor Houthoff Buruma), Bert van den Boom (beste pleitteam, DiCiT 2), Loes van Puijenbroek (beste pleitteam, DiCiT 2), mr. W.A.M. van Schendel (juryvoorzitter)

npm2013_JpT3viSv.l.n.r.: Paul Blok (beste rechtersteam, Sirius 1), Dewi Bon (beste rechtersteam, Sirius 1), Tamar Bastiaan (beste rechtersteam, Sirius 1)

NPM 2012 in Utrecht

Filmpje NPM 2012

Pleitgenootschap Gaius wint NPM 2012

21/04/2012 Utrecht, Nederland: de Nationale Pleitmarathon 2012 in de Rechtbank te Utrecht.Contact: Tycho Ruers van Sirius 06-28538026

Na een geslaagd weekend heeft de Nationale Pleitmarathon 2012 nieuwe winnaars voortgebracht. Dit jaar vond de wedstrijd in Utrecht plaats en gedurende de wedstrijddag werd er gepleit en werden er vonnissen gewezen over onder andere het Spoorwegmuseum en de bekende Domtoren.

Gedurende de wedstrijd werd er in de rechtbank te Utrecht hard gestreden door tien deelnemende teams. De teams waren aan elkaar gewaagd, maar na afloop van de twee voorrondes zouden pleitteams Gaius I en Sirius/Eggens het tegen elkaar opnemen in de finale die werd voorgezeten door rechtbankteams Diephuis II en D.J. Veegens.

Na een spannende finale met grondige pleidooien van de pleitteams en scherpe vonnissen van de rechtbankteams werd in de Oude Rechtbank van Utrecht bekend gemaakt door juryvoorzitter Willem van Schendel wie er met de winst vandoor zou gaan. De voltallige jury benoemde Gaius I uit Maastricht tot het beste pleitteam en Diephuis II uit Groningen tot het beste rechtbankteam. De organisatie van de Nationale Pleitmarathon 2012 wil de winnaars van dit jaar van harte feliciteren met deze fantastische overwinning!

21/04/2012 Utrecht, Nederland: de Nationale Pleitmarathon 2012 in de Rechtbank te Utrecht.Contact: Tycho Ruers van Sirius 06-28538026

Klik hier om deel 1 van de foto’s in originele grootte in een pakket te downloaden.
Klik op deze link om deel 2 van de foto’s in originele grootte in een pakket te downloaden.

NPM 2011 in Nijmegen

U.L.C. Sirius wint NPM 2011

logonpm2011

De Nationale Pleitmarathon 2011 is met nieuwe winnaars en met een feestelijke afsluiting tot een geslaagd einde gekomen. Niet alleen voor de deelnemers, maar ook voor de organisatie is het een bewogen week geweest waarin onder andere helaas een afmelding van het gehele team Tobias Asser plaatsvond. Om de pleidooien en vonnissen desondanks van tegenwicht te kunnen voorzien, is er vanuit Rota Carolina een tweede team gevormd. Dit team is niet betrokken geweest in de puntenverdeling, maar heeft in de korte tijd die nog resteerde een noemenswaardige prestatie weten neer te zetten.

Gedurende de hele dag waren veel teams zeer aan elkaar gewaagd en na afloop van de tweede ronde bleek zelfs sprake van een gedeelde tweede plaats bij zowel de pleitende als de rechtsprekende teams. Een loting heeft uitgewezen wie van hen zouden deelnemen aan de finale. De pleitteams van DiCiT en Sirius namen het tegen elkaar op met aan beide kanten zeer sterke pleidooien. De finale werd voorgezeten door de rechtbanken van Cicero en Diephuis.

Na een langdurige finale met uitvoerige pleidooien van de pleiters en uiteenlopende vonnissen van de rechtbanken heeft de jury besloten dat dit jaar Sirius zich met recht het beste pleitteam mag noemen en dat Diephuis zich rijk mag rekenen met de titel van beste rechtbankteam. Bij dezen wil de organisatie van de Nationale Pleitmarathon de winnaars van dit jaar van harte feliciteren met deze prachtige overwinning!

Foto’s NPM 2011

De foto’s van de Nationale Pleitmarathon 2011 staan online. Voor degenen die de NPM 2011 nog eens willen nabeleven en voor degenen die de foto’s ervan graag met familie en vrienden delen, zijn de foto’s van dit evenement nu te downloaden.

npm2011_MG_1498www.bartvandieken.com

Het winnende pleitteam van Sirius.

npm2011_MG_1492www.bartvandieken.com

Het winnende rechtbankteam van Diephuis.

De foto’s die Dieter Schalk heeft gemaakt zijn te bekijken via deze link.

De foto’s van Dieter Schalk zijn in een pakket te downloaden.

De foto’s van Bart van Dieken zijn in een pakket te downloaden.

NPM 2010 in Nijmegen

De Nationale Pleitmarathon 2010 vond plaats in Nijmegen. De foto’s zijn te bezichtigen via deze link: NPM 2010.

NPM 2009 in Maastricht

npm2009logo

De foto’s van de NPM 2009 zijn te bezichtigen via deze link: NPM 2009

NPM 2008 in Rotterdam

Op 26 april jl.,is het Pleitgenootschap Gaius voor de derde keer in vijf jaar gelukt om de eerste prijs van de Nationale Pleit Marathon (NPM) binnen te halen. De wedstrijd werd dit jaar in Rotterdam georganiseerd door pleitdispuut D.J. Veegens, de winnaar van vorig jaar. Na het welkomstwoord van burgemeester Opstelten ging de eerste ronde van start. In deze eerste ronde scoorden de twee pleitteams van Gaius al meteen goed en stonden bovenaan. In de tweede ronde bereikte het team van Christiaan Hemmink en Wouter Geertsen de eerste plaats en mocht door naar de finale.

In de finale namen Wouter Geertsen en Christiaan Hemmink het op tegen Peter Laper en Mirelle Daurer van pleitgenootschap Rota Carolina uit Nijmegen. Een zeer geduchte tegenstander waar Gaius al eerder tegenover stond. Reden temeer om de strijd met nog meer inzet en enthousiasme aan te gaan. Beide partijen waren erg aan elkaar gewaagd maar de finale werd uiteindelijk gewonnen door Gaius waarmee ze voor de derde keer in vijf jaar de fel begeerde prijs in de wacht hebben gesleept. Het tweede team van Gaius bereikte een mooie vierde plaats. Volgend jaar is de NPM wederom in Maastricht.

English news message

Gaius law pleading society wins Nationale Pleitmarathon 2008
On 26 April Pleitgenootschap Gaius, the faculty student pleading society, won the Nationale Pleitmarathon (NPM) for the third time in five years. The event was hosted by last year’s winners, pleading society D.J. Veegens from Rotterdam.

After a cordial welcome by Rotterdam mayor Ivo Opstelten, it was time for the first round. Gaius did well from the outset, ranking first with both its pleading teams. In the second round, Christiaan Hemmink and Wouter Geertsen achieved first place, which earnt them a spot in the finals.

There, Wouter Geertsen and Christiaan Hemmink competed against Peter Laper and Mirella Daurer from Nijmegen’s Rota Carolina, a formidable opponent he had faced previously – all the more reason for him to enter the battle with greater dedication and enthusiasm. Both parties were well matched but Gaius eventually came out on top, winning them the coveted prize for the third time.

Gaius’s second team put in a strong effort to secure the very respectable fourth place.

NPM 2007 in Maastricht

Om ontspannen aan de start van de Nationale Pleit Marathon te verschijnen dronken veel deelnemers vrijdagavond een borrel mee in de Preuverij . Voor sommigen betekende het ontspannen na een lange treinreis met uren vertraging, voor anderen was het nodig om moed in te drinken. De uitdagingen die de volgende dag zouden plaatsvinden hadden iedereen flink bezig gehouden. Grasduinen in de literatuur, arresten doorspitten en pleidooien en vonnissen schrijven waren de enige activiteiten die de deelnemers de afgelopen weken op de agenda hadden staan.

Na maanden van zorgvuldige voorbereiding door de organisatie, veelvuldig contact met de juryleden en gebruikelijke last-minute stress was het zaterdagmorgen zo ver. Iedereen kon na een korte nacht slapen aansterken met Limburgse vlaai en koffie. De centrale hal van de rechtbank deed dienst als verzamelpunt voor de deelnemers. Iedereen stond te springen om zijn vurige pleidooi ten gehore te brengen of het perfect gemotiveerde vonnis te wijzen.

Gaius had een officieel team dat deelnam en een schaduwteam om een passend rooster te kunnen maken. Het schaduwteam deed mee buiten mededinging. De acht teams bonden de strijd aan in vier rechtszalen waar de zittingen parallel aan elkaar plaatsvonden. De pleiters moesten pleiten tegenover twee rechtbankteams die later vonnis zouden wijzen aan de hand van de gevoerde pleidooien.

Nadat de finalisten bekend gemaakt werden was er een moment van ontspanning aangebroken met een optreden van het Jonge Baliecabaret. Een rap over het justitieel apparaat en een bevlogen lied over een foute advocaat deden menigeen schuddebuiken van het lachen.

Ondertussen waren de finalisten zich aan het voorbereiden in de raadkamers. D.J. Veegens mocht het opnemen tegen Pleitgenootschap Gaius bij de pleitteams. Het rechtbankteam van Gaius kwam 0,05 punt tekort en kon helaas niet proberen de titel te verdedigen, Rota Carolina mocht tegen Diephuis gaan strijden bij de rechtbankteams. Henk Raven (Veegens) pleitte voor de eisende partij en Bram Groenewoud (Gaius) vertegenwoordigde de gedaagde partij.

De finalecasus werd vurig bepleit door de beide pleiters en voorzien van goede juridische onderbouwing. Bram citeerde uit de vakliteratuur, Marie-Claire, Vogue en Elle. Het betrof namelijk een zaak waarin een Birkin Bag was ontvreemd, een tas met een waarde van € 30.000!

De heer Van den Berg maakte tijdens de borrel in de Groote Sociëteit bekend dat Rota Carolina het BarentsKrans-beeldje heeft gewonnen en zich een jaar lang Beste Rechtbank Team mag noemen. De heer Van Schendel mocht de Loyens & Loeff beker overhandigen aan het team van D.J. Veegens. Henk Raven had een 8,6 tegen een 8,3 voor Bram Groenewoud. Volgend jaar zal er dus wederom een ‘NPM aan de Maas’ plaatsvinden!

Beoordelingen pleiters Voorronde I Voorronde II Totaal
1 D.J. Veegens I 7,000 7,800 14,800
2 Gaius 7,375 7,000 14,375
3 D.J. Veegens II 6,250 8,000 14,250
4 Diephuis 7,500 6,500 14,000
5 Rota Carolina 6,500 7,000 13,500
6 Sirius 7,000 6,500 13,500
7 CICERO 6,500 6,800 13,300
Schaduwteam Gaius 8,000 8,000 16,000
Beoordelingen rechters Voorronde I Voorronde II Totaal
1 Rota Carolina 7,000 8,000 15,000
2 Diephuis 7,250 7,500 14,750
3 Gaius 8,000 6,700 14,700
4 D.J. Veegens II 6,500 7,000 13,500
5 Sirius 6,000 7,500 13,500
6 CICERO 7,125 6,000 13,125
7 D.J. Veegens I 6,000 6,500 12,500
Schaduwteam Gaius 8,000 7,000 15,000

NPM 2006 in Amsterdam

Cicero organiseerde op 13 mei 2006 samen met Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn, de hoofdsponsor, de Nationale Pleitmarathon 2006. Na een pleitinstructie bij Pels Rijcken in Den Haag zou de wedstrijd zelf plaatsvinden in het Gerechtshof Amsterdam. Een grote groep student-pleiters en student-rechters vulde op zaterdag de dertiende mei het statige gebouw op de Prinsengracht. De beoordeling van de deelnemers lag in handen van afgevaardigden afkomstig uit de rechterlijke macht en van de sponsorende advocatenkantoren.

Uiteraard deed ook CICERO zelf mee met een team. Bij Cicero is momenteel een nieuwe generatie aan het opstaan en de eigen delegatie onderstreepte dit. Het Pleitteam bestond uit twee eerstejaars studenten, Stefan Brouwer en Soeradj Ramsanjhal. In het rechtbankteam zaten twee eerstejaars studenten, Martin ter Averst en Michael Kugelman. Dit rechtbankteam werd aangevuld met de nodige dosis ervaring in de persoon van niemand minder dan Nick de Graaf. Vorig jaar nog goed voor de eerste plaats bij de pleitteams samen met partner Robin van Kleeff. Ondanks Nick’s ervaring ging onze delegatie er niet vanuit dat er heel hoog gescoord zou worden. Het moest vooral een leerervaring worden.
Robin deed zelf niet mee. Of toch? Het team van DiCit uit Tilburg had vrij laat afgemeld wegens verhinderingen van een aantal teamleden. Hierdoor was er sprake van een oneven aantal pleitteams. Dit gat werd opgevuld door een eenkoppig team van ‘Speck & Boonen advocaten’ dat tot opluchting van sommigen buiten mededinging participeerde.

Stefan en Soeradj presteerden beiden naar behoren tegenover tegenstanders die duidelijk op wat meer ervaring en kennis konden terugvallen. Zoals verwacht was hun gezamenlijke score onvoldoende voor een finaleplek, maar zeker ook niet van een andere grootte orde.

Het rechtbankteam lag na de eerste ronde zeer zeker nog op koers voor een finaleplek en dat was niet heel verrassend, want dit was de ronde waarin Nick presideerde. In de tweede ronde moest Martin presideren en hij liet hierbij door een gebrek aan ervaring nog de nodige steekjes vallen. De kansen op een totaalscore die hoog genoeg zou zijn voor de finale waren daarmee wel verkeken, maar dat was ook wel een beetje naar verwachting.

De bekendmaking van de finalisten leverde echter een mooie verrassing op: Nick had zo hoog en Martin zo naar behoren gepresteerd dat zij de tweede totaalscore hadden!

Nu was het aan Michael om de complexe finalecasus goed te presideren. Dat ging Michael nog niet eens zo slecht af. Tijdens de zitting oogde hij als een ervaren rechter. Het als eerste geplaatste rechtbankteam van Gaius gaf niet meteen de indruk veel meer ervaring te hebben.

Bij de pleiters leek het verschil iets groter te zijn. Het team uit Leiden, trad daar op voor de eisende onderneming en leek iets minder een vuist te kunnen maken dan het team uit Maastricht (Gaius). De dames van Gaius (Francis Uijleman en Suzanne van Reedt Dortland) hadden volgens Cicero hun argumentatie duidelijk dieper uitgewerkt dan de dames uit Leiden.

Bij de rechtbanken kwam het niveauverschil pas echt tot uiting na het raadkameren. Gaius (Christiaan Hemmink, Babette Vos en Inge Pieters) begon en leek bij het voordragen van het vonnis aanvankelijk heel even de weg kwijt te zijn, maar daarna hervond de president zich en wees gedecideerd en gemotiveerd de vorderingen af. Het vonnis van Cicero luidde grotendeels gelijk, maar een aantal overwegingen brak Michael op. De complexiteit van de zaak had tot de nodige last minute wijzigingen in het vonnis geleid en dat leidde ertoe dat Michael het omgekeerde deed van zijn directe tegenstander. Hij raakte in de loop van zijn vonnis de draad een paar keer kwijt en kon deze moeilijk terugvinden.

Tijdens een rondvaart door de grachten werden de prijzen uitgereikt. De jury bevestigde de vermoedens van de Cicero-redactie en de eerste prijs bij de rechtbanken ging naar Gaius. Ook de belangrijke overwinning bij de pleitteams ging naar Maastricht en dat laatste betekent dat de NPM na een mooie Amsterdamse editie weer teruggaat naar die charmante stad waar wij de overwinning in 2005 in de wacht sleepten.

Capturefile: G:fotobestandenRAW bestanden_MG_2163.CR2 CaptureSN: 430104348.000005 Software: Capture One LE for Windows

De overige foto’s zijn hier te bekijken.

Foto: Christiaan Krouwels

Bron tekst: http://www.cicero.ws/?q=NPM_2006

NPM 2005 in Maastricht

Foto’s zijn hier (deel 1) en hier (deel 2) te vinden.

NPM 2004 in Groningen

De foto’s van de Nationale Pleit Marathon 2004 in Groningen zijn hier te vinden.

NPM2004_imgp2523

Jelmer Procee en Kirstin Nijburg wonnen als pleitteam en Mark Litthooij, Werner Boer en Bas Maassen wonnen als rechtbankteam de Nationale Pleit Marathon. Pleitgenootschap Gaius uit Maastricht behaalde een dubbelslag door met zowel het pleitteam als het rechtbankteam de overwinning op te eisen.