CICERO

CICERO

Over

CICERO is een pleitvereniging voor rechtenstudenten uit Amsterdam. Wij houden ons bezig met het ontwikkelen van de pleitvaardigheden van onze leden. Door middel van pleitavonden trainen we onze leden in het beheersen van de vaardigheden die een jurist nodig heeft, zoals het goed kunnen onderbouwen van verschillende standpunten. Dit aspect verbreden we door ook regelmatig debatavonden te organiseren. Ten slotte is een ieder er bij gebaat om helder en overtuigend in het openbaar te kunnen spreken.

Het belangrijkste van CICERO is dat we op een leuke manier bezig zijn met de interesses die in het verlengde van onze studie liggen. Leren pleiten is niet alleen zinvol, maar nog leuk ook! En vergeet natuurlijk niet: “Afwezigheid bepleiten is zinloos!”

Geschiedenis

Op 22 oktober 1985 werd een vereniging met de naam ‘Civielrechtelijk Pleitgezelschap der Vrije Universiteit CICERO’ opgericht. Deze vereniging hield zich bezig met het bepleiten van civielrechtelijke zaken. In het najaar van 2004 werd het pleitgezelschap bekend zoals het nog steeds bekend staat, als Amsterdams Pleitgezelschap CICERO. In al die jaren is het oefenen van de pleitvaardigheden centraal blijven staan. Wel heeft CICERO haar werkgebied uitgebreid door ook strafrechtelijke casus te gaan behandelen. Het pleitgezelschap CICERO is vernoemd naar de beroemde Romeinse advocaat, filosoof en politicus: Cicero. Daarnaast was Cicero natuurlijk ook een meester in de redevoering, iets wat wij vandaag de dag nog altijd proberen te evenaren…

CICERO staat ook als afkorting voor ons credo: Cum Intelligentia Coniuncta Exercitationi Rabulae Offrenantur. Hetgeen betekent: ‘Advocaten van kwade zaken worden de mond gesnoerd door oefening met intelligentie verbonden’.